Miljöpartiet skriver i ett pressmeddelande att Tyskland och Kina är gröna föredömen. Det är ett avslöjande påstående. Det är sant bara för den som likt MP lever kvar i en sjuttiotalsvärld där avveckling av kärnkraften är överordnad och klimathotet inte finns.

Tyskland och Kina gör förvisso stora satsningar på förnybart. I Kinas fall bygger man också en hel del kärnkraft. Men samtidigt gör både länderna massiva investeringar i ny kolkraft. Mer än en tredjedel av den totala nybyggnationen i världen kommer att ske i Kina genom de 363 nya kolkraftverk som planeras rapporterar the Guardian nyligen.

I Tyskland planeras för över 20 nya kolkraftverk för att klara energiförsörjningen när kärnkraften ska avvecklas. Ett har redan invigts och kommer nu att släppa ut 13 miljoner ton koldioxid årligen. Det är en miljon gånger högre utsläpp än den samlade kärnkraften skulle ha genererat under tjugo år, enligt en sammanställning som den amerikanske energijournalisten James Conca nyligen gjort i tidningen Forbes.

Av de planerade nybyggnationerna i Tyskland är 70 procent baserade på fossil kol och gas enligt nyhetsbyrån Reuters, samtidigt som BBC rapporterar att kolets andel av Tysklands totala elproduktion kommer att stiga från 42 procent till 50 procent som ett resultat av stängningen av landets kärnkraft.

Att Tyskland storsatsar på solkraft räcker alltså inte, eftersom man samtidigt avvecklar kärnkraften och bygger mer kolkraft. Tysklands ”gröna omställning” innebär att de ersätter energi med låga klimatutsläpp med energi med låga klimatutsläpp, och med kolkraft.

MP:s misstag är att de tycks tro att klimatfrågan är en skönhetstävling i storslagna planer för sol- eller vindkraft. Det är den inte, klimatet kan bara räddas med minskade utsläpp. Världens problem idag är inte för mycket klimatvänlig kärnkraft, det är för mycket klimatskadlig kolkraft. Ska vi fasa ut kolkraften måste man inse att kärnkraften kommer spela en betydelsefull roll, som t.ex. politiker i Sverige, i Storbritannien och även Obama i USA gör. Gör man inte det kan det gå som i Tyskland där resultaten av goda ambitioner och satsningar på förnybart skjuts i sank av ett klimatskadligt kärnkraftsmotstånd.

Läs artikeln på Newsmill