
Debatt: ”Behövs ett starkare kundperspektiv”
SKGS skriver i en replik på Second Opinion att SKGS välkomnar att Energimarknadsinspektionen tar nästa steg och inför en mer rimlig kapitalbasvärdering där kunderna endast betalar för elnätet en gång.
SKGS skriver i en replik på Second Opinion att SKGS välkomnar att Energimarknadsinspektionen tar nästa steg och inför en mer rimlig kapitalbasvärdering där kunderna endast betalar för elnätet en gång.
Att hushålla med elen kommer att bli nödvändigt även i Sverige. Men svensk industri är inte betjänt av absoluta tak på elanvändningen, som riskerar att hindra nyinvesteringar, menar Johan Bruce, verksamhetsansvarig för basindustrins energisamarbete SKGS. Mycket är på spel när EU:s energiministrar möts, skriver han på Second Opinion.
Tjänstepersoner och politiker med ansvar för Sveriges framtida utveckling bör på alla sätt verka för att skapa förutsättningar till den omställning som svensk industri redan har påbörjat, skriver Jernkontoret, IKEM, Svemin och SKGS i en gemensam artikel på Altinget
Håll upp takten i utbyggnaden av den elproduktion som kan komma på plats allra snabbast för att klara klimatomställningen. Politikerna måste öppna för energipolitiska samtal och röja hinder för ny produktion. Det skriver Johan Bruce, Verksamhetsansvarig SKGS – Basindustrins energisamarbete, och Daniel Badman, VD Svensk Vindenergi på Aktuell Hållbarhet.
SKGS ordförande Peter Kihlgren, som också är vd för Kemira Kemi i Helsingborg, menar att risken är stor att elförsörjningen fortsätter att försämras kommande år.
Den 24 februari skrev SKGS tillsammans med Svensk Vindenergi i en debattartikel på Alltinget att alla kraftslag behövs i elektrifieringen.
För de elintensiva basindustrierna kokar frågor som rör elförsörjningen ned till konkurrenskraft. Kostnaden för el, elnät och elskatter är ofta större än kostnaden för arbete, och varje öre per kWh kan kosta stora industrier miljonbelopp. Elkostnaden slår direkt mot resultatet och minskar förutsättningarna att investera i svensk produktion.
Svensk basindustris kostnad för el skiljer sig inte nämnvärt jämfört med elintensiv industri i de viktiga konkurrentländerna Finland, Frankrike och Tyskland. Det visar en analys av elkostnaden – den sammanlagda kostnaden för elpriset, nätavgifter, skatt och direkta stöd – som SKGS låtit Sweco utföra.
– SKGS välkomnar strategin och dess helhetsgrepp på elektrifieringen. Utgångspunkten att elektrifieringen ska kunna genomföras så att den svenska elförsörjningen även fortsättningsvis utgör en konkurrensfördel för industrin är bra, säger Johan Bruce, verksamhetsansvarig på SKGS.
En av den nytillträdda regeringens absolut viktigaste uppgifter är att ta sig an och stärka landets elförsörjning. Om knappt 25 år ska Sverige ha nettonollutsläpp av växthusgaser. Detta klimatmål förutsätter en fördubblad elanvändning – och en fördubblad svensk elproduktion. Att förlita sig på ökad import är ohållbart. Kraftfulla åtgärder för att öka elproduktionen och stamnätets överföringskapacitet är helt nödvändiga.