04 november, 2024

Debattartiklar

Nyheter

Nödvändig budgetsatsning på vindkraftsincitament 

– Vindkraften är avgörande för att snabbt kunna möta den ökande elanvändningen. Tyvärr har vi sett att utbyggnaden av vindkraft går trögt och att många kommuner helt enkelt säger nej. Om vindkraft blir en bättre affär för kommunen och de närboende kommer förhoppningsvis mycket av det lokala vindkraftsmotstånd vi ser idag att ge med sig, säger Johan Bruce, verksamhetsansvarig på SKGS.

Regeringens budgetproposition för 2025 innehåller flera satsningar på elförsörjningsområdet, sammanlagt för en dryg miljard kronor. En viktig del av satsningarna är att öka kommunernas och närboendes incitament för ny vindkraft. 

Vindkraft

Regeringen föreslår att de kommuner som redan har vindkraftsproduktion får ett stöd motsvarande den fastighetsskatt som vindkraftverken ger upphov till. För kommande år motsvarar det 340 miljoner kr, och för 370 respektive 400 miljoner kr för åren 2026 och 2027. 

Från och med år 2026 räknar regeringen med att höja fastighetsskatten för vindkraft från 0,2 till 0,5 procent av taxeringsvärdet, vilket är i nivå med övriga elproduktionsenheter. Skattehöjningen ökar skatteintäkterna med 170 miljoner kr, vilket kommer att komma vindkraftskommunerna till del. 

Ökade ekonomiska incitament för närboende är också något som regeringen räknar med att genomföra. De förslag om modell för intäktsdelning med lokalsamhälle och närboende på visst avstånd från vindkraftverk, som lades fram i betänkandet Värdet av vinden (SOU 2023:18), bereds inom Regeringskansliet. Det inkluderar även en rätt för fastighetsägare att få berörd fastighet inlöst till ett pris som motsvarar fastighetens värde innan en vindkraftspark uppförts. 

– Det är nödvändigt att ge både fastighetsägare och lokalsamhälle del i de värde som vindkraften skapar. System för så kallade bygdepengar har utarbetats på frivillig väg, men det är bra om det går att skapa ett intäktsdelningssystem som är både tydligt och rättvist. Att detta inte kommit på plats tidigare har försenat vindkraftsutbyggnaden. Ekonomiska incitament både för närboende och kommuner är grundläggande för att öka acceptansen för vindkraften, säger Johan Bruce. 

En reformering av det kommunala vetot för vindkraft har utretts, En rättssäker vindkraftsprövning (SOU 2021:53), men hittills har reformerna uteblivit. Idag kan kommunerna byta fot och säga nej till projekt, som tidigare har tillstyrkt, långt fram i tillståndsprocessen. Det medför betydande osäkerheter och kostnader för vindkraftsprojektörerna, vilket vindkraftsbranschen kritiserat. 

– Det är ingen tvekan om att det kommunala vetot med dagens utformning medverkar till att hålla tillbaka för klimatomställningen nödvändiga vindkraftsinvesteringar. Med bättre incitament på plats måste regeringen ta ytterligare steg för att få fart på vindkraftsutbyggnaden. Låt ett mer rättssäkert kommunalt veto bli nästa steg, säger Johan Bruce.