Förutsättningen för att vi ska kunna gå iland med industrins investeringar och samhällets klimatomställning hänger på elförsörjningen. Tillgången på leveransäker fossilfri el till konkurrenskraftig kostnad är tydligt dimensionerande för industrins investeringar. Det visar inte minst enkätsvaren i SKGS senaste kartläggning av industrins elbehov till år 2035.
Jämfört med vår tidigare kartläggning fram till år 2030 så ser vi att de närmsta årens elbehov flyttat fram i tiden. Det beror på att investeringar, och därmed elbehovet, skjutits upp ett par år. Det ger ett litet andrum för utbyggnaden av elproduktion och elnät, med betoning på ”litet”.
Elanvändningen ökar stort och det krävs av elproduktion och elnät kan hålla takten. För att bibehålla ett elöverskott i Sverige fram till 2035 behöver det byggas tre till fem TWh ny el – varje år. Ett elöverskott är nödvändigt för att säkra konkurrenskraftiga priser. Det kommer kräva att det blir enklare att bygga ut både den land- och havsbaserad vindkraften. På sikt måste även ny kärnkraft komma till.
Om vindkraften byggs ut i nuvarande takt kan industrins elbehov till år 2030 sannolikt mötas. Men elförsörjningen måste säkras för framtiden och de avgörade besluten tar vi nu. Redan år 2035 behöver industrin 88 TWh mer el.
Klimatomställningen är en utmaning för industrin och för samhället i stort, som kommer att kräva hårt arbete och genomtänkta beslut. Men samtidigt innebär omställningen stora möjligheter för Sverige.
Nu måste vi satsa på att bygga ut mer elproduktion och stärka elnätet. Det är så vi lägger grunden för en klimatanpassad ekonomisk tillväxt inom fler branscher än den traditionella industrins. Brist på el och höga elpriser hämmar tillväxten och går ut över morgondagens jobb och välfärd.