12 november, 2018

Nyhetsbrev

Energiperspektiv #3 2018

Läs senaste nyhetsbrevet från SKGS

Den 7 november arrangerade SKGS ett seminarium om ”Framtidens elförsörjning – vad ska vi göra åt hotande effektbrist?”. Vår ambition med seminariet var att få upp effektbalansen på den politiska dagordningen.

Dags att prata om risk för effektbrist!

Varför? Jo, vi ser en uppenbar risk att vi kan hamna i effektbrist i södra Sverige under topplasttimmen en kall vinterdag inom ett par års tid. Och när vi identifierar en risk vet vi att det gäller att ha en strategi för att bedöma risken och åtgärder för att minimera den. Att sticka huvudet i sanden och hoppas att allt löser sig av sig självt är inte en riskhanteringsstrategi som imponerar på oss. Dessutom vet vi att om vi hamnar i effektbrist skulle detta får stora konsekvenser för oss i basindustrin och föra med sig höga kostnader både i form av driftsstörningar och höga elpriser.

Vid seminariet inleddes dialogen. Vi upplever att politikerna erkänner problematiken, vilket är bra, men insikten om behov av åtgärder varierar, framför allt de som kan sättas in på kort sikt.

Vi kommer att fortsätta att föra dialog i den här frågan. Vi återkommer med förslag på åtgärder inom kort och vi hoppas att du vill fortsätta vara del av den här viktiga debatten.

Carl-Michael Raihle

Ordförande för SKGS
Affärsområdeschef Ovako Hofors

Läs nyhetsbrevet här