14 september, 2013

Nyhetsbrev

Energiperspektiv september 2013

Välkommen till Energiperspektiv september

Ni som varit med ett tag kommer känna igen er – en blandning svenska och utländska nyheter i en ambition att bidra med nya och vidgade energiperspektiv. Skaran av prenumeranter växer glädjande nog hela tiden, och jag hoppas att även du som ny prenumerant snart ska känna dig lika hemma.

Vi bjuder som vanligt på en späckad sammanställning där vi inleder med att konstatera att brittisk energipolitik sett ett historiskt skifte i helgen när Liberaldemokraterna övergav sitt kärnkraftsmotstånd. Initierade Der Spiegel rapporterar hur debatten i Tyskland rasar om de höga, och stigande, elpriser som följer av energiomställningen där. I Forbes beskrivs Spaniens energipolitiska resa från omfattande subventioner av solel till kraftiga nedskärningar, och nu till och med en särskilt skatt på egenproducerad solel. En amerikansk artikel redovisar och jämför på ett tankeväckande sätt subventioner till solkraft och kärnkraft i soliga Kalifornien.

Vi uppmärksammar självklart också den debatt om socialdemokraternas hållning i energifrågan som sedan förra veckan pågått i Dagens Industri, och vi redovisar också månadens energiprisindex, som denna gång uppvisar små rörelser.

Har du frågor eller synpunkter på Energiperspektiv? Maila gärna till energiperspektiv@skgs.org

Hälsningar,
Jan Johansson
Ordförande basindustrins energisamarbete SKGS

Läs nyhetsbrevet